
1968
why Open Era;
OPEN ERA ή αλλιώς ανοιχτή εποχή είναι τενιστικός όρος που αναφέρεται στην έναρξη μιας νέας εποχής για το άθλημα της αντισφαίρισης αλλάζοντας το status quo που ίσχυε μέχρι τότε στην διεξαγωγή των τουρνουά και στην διαίρεση ουσιαστικά των αθλητών σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες.
Η OPEN ERA ξεκινάει το 1968 επιτρέποντας σε όλους τους αθλητές, ερασιτέχνες και επαγγελματίες να αγωνιστούν στα 4 Grand Slam.
Στα τουρνουά αυτά πριν το 1968 είχαν δικαίωμα να διαγωνιστούν αποκλειστικά και μόνο ερασιτέχνες αθλητές χωρίς να μπορούν να διεκδικήσουν χρηματικά έπαθλα.
Από την άλλη πλευρά, οι επαγγελματίες τενίστες αγωνίζονταν σε εντελώς διαφορετικά τουρνουά με χρηματικά έπαθλα αλλά έβγαζαν τα προς το ζην κάνοντας αυτό.
Τι ίσχυε πριν την OPEN ERA στον χώρο της αντισφαίρισης;
Η εποχή αυτή αναφέρεται ως ερασιτεχνική εποχή και ίσχυε ένα ιδιόμορφο καθεστώς.
Οι παίκτες που αγωνίζονταν σε αυτά τα τουρνουά (Grand Slam) ήταν ερασιτέχνες, δηλαδή δεν αγωνίζονταν για χρήματα. Απλώς έπαιζαν ως ταλαντούχα μέλη του συλλόγου, απολάμβαναν το χόμπι και τον ανταγωνισμό.
Καθώς το άθλημα ωρίμαζε, οι παίκτες του τένις αγωνίζονταν με πλήρη απασχόληση, αλλά και πάλι δεν κέρδιζαν χρήματα.
Ωστόσο, οι σύλλογοι που φιλοξενούσαν τα τουρνουά κέρδιζαν μεγάλα χρηματικά ποσά, χρεώνοντας τέλη συμμετοχής για τους αθλητές.
Μέχρι το 1926 υπήρχαν ελάχιστοι επαγγελματίες αθλητές και αυτό γιατί οι ταλαντούχοι τενίστες παρέμεναν ερασιτέχνες για να μπορούν να αγωνίζονται στα πιο διάσημα τουρνουά που έιχαν αίγλη και κύρος χωρίς φυσικά να αμείβονται. Οι ερασιτέχνες αθλητές δεν είχαν δικαίωμα ούτε να διδάσκουν το άθλημα. Από το 1926 αυτό αρχίζει να αλλάζει με τους Pro tours.
Οι επαγγελματίες τενίστες από την άλλη σπάνια ήταν ανεξάρτητοι καθώς είχαν συμβόλαια με διοργανωτές τουρνουά και μπορούσαν να αγωνίζονται σε περιοδείες σε διάφορες τοποθεσίες κερδίζοντας κάποια χρήματα. Έχαναν όμως το διακίωμα να αγωνίζονται στις μεγάλες διοργανώσεις του αθλήματος και τα πιο διάσημα τουρνουά(Grand Slam).
Έτσι από το 1926 το τένις χωρίστηκε!
Οι ερασιτέχνες συνέχισαν να ανταγωνίζονται, διεκδικώντας τίτλους στα πιο διάσημα τουρνουά Grand Slam. Ταυτόχρονα, οι pro tour επεκτάθηκαν και σιγά σιγά προσέλκυσαν περισσότερους ταλαντούχους παίκτες που εγκατέλειπαν τους ερασιτέχνες για να κερδίσουν τα προς το ζην.
Επιπλέον, οι γυναίκες αμείβονταν σημαντικά λιγότερο στις πρώτες μέρες του επαγγελματικού τένις. Σε πολλές περιπτώσεις, δεν πληρώνονταν εκτός και αν έφτασαν στους προημιτελικούς γύρους ενός τουρνουά.
OPEN ERA
Στις αρχές του 1968, τα τέσσερα τουρνουά Grand Slam, US Open, French Open, Australian Open και Wimbledon, συμφώνησαν να επιτρέψουν στους επαγγελματίες να αγωνίζονται μαζί με ερασιτέχνες, ξεκινώντας την Open Era.
Αυτή η συγκυρία στην ιστορία του τένις είναι σημαντική γιατί σηματοδότησε μια καθοριστική στιγμή κατά την οποία ήταν ευρύτερα αποδεκτό για τους παίκτες του τένις να κερδίζουν τα προς το ζην κάνοντας αυτό που αγαπούν.
Επιπλέον, έφερε τους πιο ταλαντούχους παίκτες του κόσμου, ερασιτέχνες και επαγγελματίες, ξανά μαζί για να αγωνιστούν.
Η Νέα Εποχή αποτελεί ένα τεράστιο βήμα προς τον εκσυγχρονισμό του αθλήματος.
Τον Απρίλιο του 1968, το πρώτο τουρνουά Open Era ήταν το British Hard Court Championships. Λίγο μετά, τον Μάιο, το πρώτο French Open σηματοδότησε το πρώτο τουρνουά Open Era Grand Slam. Και τα δύο τουρνουά κέρδισε ο Ken Rosewall, ο οποίος είχε μεταβεί από ερασιτέχνης σε επαγγελματίας τενίστας το 1957.
Η αλλαγή στο τένις με την Open Era οδήγησε το άθλημα στην σύγχρονη μορφή του όπως το ξέρουμε σήμερα.

Α few prominent examples of top players who started as amateurs and transitioned to professionals
Male
Rod Laver
Ken Rosewall
Pancho Gonzales
Roy Emerson
John Newcomb
Tony Roche
Cliff Drysdale
Female
Suzanne Lenglen
Mary Browne
Alice Marble
Mary Hardwich
Pauline Betz
Sarah Cooke
Billie Jean King
Μετά την αλλαγή του κανόνα, τρεις από τις τέσσερις μεγάλες εταιρείες άλλαξαν τα ονόματά τους για να συμπεριλάβουν τη λέξη "Open".
1968: Πρωτάθλημα Γαλλίας
Γαλλικό Όπεν, γνωστό και ως Roland Garros
1968: Εθνικό Πρωτάθλημα ΗΠΑ
US Open
1969: Πρωτάθλημα Αυστραλίας
Αυστραλιανό Όπεν
Το Wimbledon, πιο επίσημα γνωστό ως The Championships, Wimbledon, επέλεξε να μην αλλάξει το όνομά του, παρά το γεγονός ότι ήταν ανοιχτό σε επαγγελματίες. Δεν ήταν απαραίτητη η αλλαγή των ονομάτων των τουρνουά μαζί με τους κανόνες.
Η αλλαγή του ονόματος του Αυστραλιανού
Πρωταθλήματος έγινε ένα χρόνο αργότερα, επειδή τα Grand Slam συμφώνησαν στην
αλλαγή του κανόνα μετά τον αγώνα του 1968.